Ahad, Januari 27, 2013

PROGRAM “BACK TO SCHOOL 2013” MASJID AS SALAM PUCHONG PERDANA

 

Tuan Nazir Masjid As-Salam mengiringi Tn Hj Mohd Shariff Iskandar, Ketua Kampung Batu 14 menyampaikan sumbangan kepada peserta yang terlibat.
 
“Back to School 2013” merupakan program yang cukup menarik dan memberi makna kepada setiap anak yatim yang menghadiri program ini. Penganjurannya bertujuan untuk membantu meringankan beban penjaga anak-anak yatim ini dalam menghadapi musim persekolahan yang akan tiba nanti dengan memberi bantuan dari segi pembelian peralatan sekolah.

Melalui program yang diadakan ini jelas terpancar riak wajah gembira daripada anak-anak yatim ini. Kesemua mereka ini adalah anak-anak yatim yang telah didaftarkan dibawah Biro Kebajikan Masjid As Salam. Kata Pengerusinya, Encik Harun Nayan mereka ini rata-ratanya adalah kematian bapa dan datang dari keluarga berpendapatan rendah. Tambahnya lagi, program ini diadakan setiap tahun bermula dari tahun 2009 lagi.

Mereka akan dipilih mengikut giliran setiap tahun untuk merasai bantuan tersebut berdasar peruntukan yang disumbang oleh individu-individu dermawan. Hampir 150 keluarga telah didaftarkan dibawah Biro Kebajikan ini, dan setiap keluarga mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang anak yang masih memerlukan bantuan.

Program yang diadakan pada 29 Disember lalu telah dihadiri oleh 40 orang anak yatim yang terdiri daripada 21 buah keluarga serta 19 orang penjaga masing-masing. Bermula jam 8 pagi, peserta mendaftar diri dan diberi taklimat oleh pembantu penyelaras program, Encik Mohammad Nor Afizan Ibrahim bertujuan memastikan program berjalan lancar.

Timbalan Nazir Masjid As Salam, Haji Azmi Abd Ghani, sudi meluangkan masa beliau untuk hadir memberi kata-kata semangat kepada anak-anak yatim ini sebelum mereka bertolak ke lokasi membeli belah di Jusco IOI Puchong.
 
Tibanya di Jusco IOI Puchong pada jam 10.30 pagi, kami diberi sambutan meriah oleh pihak Jusco yang diketuai oleh Encik Ghazali selaku Ketua Pengurusan bahagian legar membeli belah.
Sesi membeli belah bermula jam 10.45 pagi, dan satu kuanter bayaran khas disediakan untuk memastikan proses pembayaran berjalan lancar dan teratur. Berbagai karenah dan telatah berlaku apabila anak-anak yatim ini diberi peluang membeli pakaian dan peralatan mereka dengan duit berada ditangan sendiri.

Kelihatan jelas di wajah anak-anak ini perasaan gembira dan bersyukur yang tidak terhingga setelah selesainya proses pembelian peralatan sekolah mereka. Pihak Jusco juga sudi menyumbang kepada setiap mereka buah tangan sebelum berangkat pulang ke Masjid As Salam.

Pada jam 2.30 petang, mereka diraikan pula dengan majlis makan tengahari yang begitu istimewa sekali gus diadakan  majlis perasmian yang dirasmikan oleh Haji Yasim Mohamed selaku Nazir Masjid As Salam. Selain itu juga, majlis perasmian ini turut dihadiri oleh Haji Sharif Bin Iskandar selaku Ketua Kampung Batu 14 Puchong. Beliau turut memeriahkan lagi majlis dengan gimik penyerahan barang sekolah kepada anak-anak ini.Disediakan oleh:
Wan Nur Hasyyatie Binti Wan Yusoff
Setiausaha Program
 

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories