Sabtu, Julai 30, 2011

RENUNGAN DAN TIPS RAMADHAN 2011M/1432H

Syukur kehadrat Allah swt kerana kita masih berpeluang untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan sekali lagi pada tahun ini. Semoga kita mampu menjalani ibadah di bulan Ramadhan dengan cemerlang dan berkualiti. Marilah kita menunaikan ibadah puasa sehingga mencapai tahap TAQWA seperti tuntutan Allah swt yang terpatri kukuh dalam surah Al-Baqarah ayat 183.

Kita perlu menunaikan ibadah puasa dengan sempurna iaitu menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa.

Beberapa tips yang boleh membantu meningkatkan kesempurnaan ibadah dalam bulan Ramadhan ;


Ø Konsisten ibadah dari hari pertama hingga akhir Ramadhan ( perlu ada mind-setting).

Ø Tunaikan solat fardhu dengan sempurna, on-time, khusyuk dan faham makna bacaan.

Ø Memelihara anggota zahir & batin daripada melakukan perkara-perkara yang boleh mengurangkan kualiti dan pahala puasa seperti berkunjung ke tempat-tempat maksiat, mengumpat, dengki dan lain-lain lagi.

Ø Berbuka puasa (iftar) dengan kurma dan teh ‘O’ suam / air suam. Solat maghrib dan sambung makan malam.

Ø Makan sederhana ketika berbuka puasa, moreh dan sahur. Ketika mengunjungi Bazar Ramadhan, elakkan daripada menjadi Bazir Ramadhan dan marilah kita berpesta Ibadah bukannya Pesta Juadah. Bagi peminat buffet Ramadhan di hotel-hotel, pastikan berbuka dengan sederhana & pilih makanan sihat sahaja DAN jangan lupa solat maghrib DAN pastikan ketika berbuka puasa tidak diiringi dengan acara-acara maksiat. Bertolak balik dari hotel sebelum masuk waktu Isyak supaya kita dapat tunaikan solat Terawikh atau solat Terawikh di surau hotel (jika ada).


Ø Menunaikan solat terawikh 20 rakaat atau sekurang-kurangnya 8 rakaat pada setiap malam, jangan tertinggal walaupun satu malam.


Ø Membaca Al-Quran pada setiap hari dan khatam Al-Quran pada penghujung Ramadhan. Tips : baca 4 muka surat@2 helai sahaja pada setiap kali solat fardhu, so 4 muka surat x 5 solat fardhu = 20 muka surat sehari/1 juzuk sehari, Insya-Allah sebulan boleh khatam Al-Quran.


Ø Bayar zakat fitrah di awal bulan Ramadhan.


Ø Ambil peluang beribadah di sepuluh malam terakhir Ramadhan supaya dapat mencapai malam LailatulQadr (mendapat pahala lebih baik dari 1000 bulan).


Ø Tanamkan dalam jiwa kita satu semangat untuk menjalankan ibadah kepada Allah swt dan jika kita terlepas menjalani ibadah Ramadhan, lahirkan perasaan rugi dalam jiwa, sebagaimana perasaan seseorang peniaga@businessman yang merasai rugi dalam perniagaannya.

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories