Rabu, Mac 30, 2011

Karnival Kesenian Islam berlansung dengan penuh meriah

Pada 26 Mac 2011, berlangsungnya Karnival Kesenian Islam dan Ujian Saringan Tilawah Al-Quran Peringkat Daerah Petaling. Perasmian Karnival Kesenian Islam disempurnakan oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Yasim Mohamed Nazir Masjid As-Salam Puchong Perdana. Karnival Kesenian Islam anjuran Masjid As-Salam Puchong Perdana ini diadakan bersempena dengan Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Daerah Petaling dimana pada tahun ini Masjid As-Salam telah dipilih oleh Jabatan Agama Islam Selangor untuk menjadi Tuan Rumah bagi tahun 2011. Selain dari ujian saringan tilawah Al-Quran untuk memilih wakil daripada Daerah Petaling, sebanyak 5 acara pertandingan telah dijalankan serentak bagi memeriahkan lagi Karnival Kesenian Islam ini. Seramai 19 peserta telah mengambil bahagian dalam Ujian Tilawah Al-Quran, manakala 7 kumpulan Nasyid, 13 peserta menyertai pertandingan bercerita, 3 peserta untuk pertandingan Syarahan, 14 peserta untuk pertandingan Hafizan bagi kategori Hafiz dan Hafizah dan 12 peserta untuk pertandingan Azan.

Peserta Tilawah Al-Quran sedang memperdengarkan bacaan

Peserta Pertandingan bercerita

Juri bagi acara pertandingan hafazan

Barisan juri bagi acara Pertandingan Nasyid Peserta Pertandingan Syarahan Peserta Pertandingan Azan