Isnin, Disember 20, 2010

Sanggul Wanita: Tegahan daripada Hadith Nabi s.a.w

Diluar sana, terdapat berbagai fesyen dan jenis tudung yang dipakai oleh para muslimah yang ada diantaranya tidak menepati syariat. Contohnya adalah sepertimana lampiran: -

Tudung ala biarawati (kelihatan bentuk leher)

Tudung dengan sanggul "bonggol unta"

Tudung, tetapi dengan baju lengan pendek dan/atau berseluar ketat.


Semoga kita lebih peka dan prihatin seruan dan perintah Allah dan RasulNya.
_______________________________________________


Hai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka". Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang. (Al-Ahzab 33:59)
_______________________________________________


Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (An-Nur 24:31)

_______________________________________________Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories