Khamis, Oktober 07, 2010

Khatib Jemputan di Masjid As-Salam Jumaat 8/10/2010

Khatib jemputan di Masjid As-Salam Puchong Perdana untuk solat Jumaat esok, 8/10/2010 ialah Yang Berhormat Dr. Mujahid Yusof Rawa.

Dr. Mujahid Yusof Rawa merupakan Ahli Parlimen Parit Buntar, Negeri Perak dan merupakan anak kepada Allahyarham Tuan Guru Yusof Rawa. Beliau merupakan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pusat.

Ijazah Sastera Bahasa Arab di Universiti Al-Azhar, Mesir
Ijazah Sarjana Pengurusan Sumber Manusia di Universiti Putra Malaysia (UPM)
Ijazah Kedoktoran Siasah Syariah di Universiti Malaya
Pensyarah Universiti Multimedia, Melaka Bandar Raya Bersejarah (1999-2004) Universiti Multimedia
Meneruskan perniagaan keluarga dalam bidang penerbitan buku yang mana beliau merupakan pengarah urusan syarikat tersebut iaitu Safir IImu Sdn Bhd di Bayan Baru, Pulau Pinang.
Selain menjadi aktivis masyarakat, beliau juga terlibat dalam aktiviti keilmuan seperti menyampaikan kuliah-kuliah agama di seluruh negara terutama dalam bidang sirah dan beliau juga telah menulis hampir 10 buah buku antaranya ialah:
  • Dakwah dan Tarbiah (1992),
  • Masjid dan Peranannya (1993),
  • Khilaf Satu Fenomena (1994),
  • Global View of Islam (1996),
  • Moral Ethica of Study (2000) dan
  • Permata dari Pulau Mutiara (2003)