Rabu, Julai 21, 2010

Ceramah Israk Mikraj bersama Nazir As-Salam di Surau Taman Mawar, Kinrara Puchong

Pada 6hb Julai 2010, Encik Hasnizam Bin Hashim AJK SURAU BALAI ISLAM FLAT TAMAN MAWAR, JALAN TK 5/26 TAMAN MAWAR PUCHONG SELAGOR telah bertemu dengan salah seorang AJK Masjid As-Salam Puchong Perdana untuk mendapatkan bantuan bagi mencari Ustaz untuk memberi ceramah Israk Mikraj yang akan diadakan pada 10hb Julai 2010 di Surau Balai Islam Flat Taman Mawar, Kinrara.

Kebetulan saya dan Ketua Biro Kebajikan ada di Pejabat Masjid sedang berbincang sesuatu, kami dikunjungi oleh Encik Hasnizam. Sungguhpun Surau Balai Flat Taman Mawar bukan Surau dibawah kariah Masjid As-Salam Puchong Perdana. Dengan berpegang kepada falsafah ukhuwwah dan merealisasikan visi dan misi Masjid As-Salam Puchong Perdana, kami pihak AJK Masjid As-Salam tidak menolak akan bantuan yang diminta lantas menghulurkan bantuan.

Tuan Nazir Masjid As-Salam terus dihubungi untuk memohon jasa baik beliau menyampaikan ceramah atas Jemputan Surau Flat Taman Mawar tersebut. Dengan rasa hormatnya beliau bersetuju untuk menerima jemputan tersebut sungguhpun pada malam itu ada Majlis Perjumpaan antara Tuan Nazir Masjid As-Salam bersama-sama Pengerusi, Imam, Bilal dan Siak dibawah kariah Masjid As-Salam Puchong Perdana. Rombongan kami sampai di Surau Balai Islam Flat Taman Mawar tepat jam 7.00 petang seperti yang dijanjikan pada 10hb Julai 2010. Imam 1 Masjid As-Salam Ustaz Muhammad Idris Saniman hadir bersama untuk mengimamkan Solat Maghrib dan Isyak berjemaah.


Penglibatan Imam Masjid As-Salam di Program-program ceramah merupakan salah satu pendekatan yang dicetuskan oleh Tuan Nazir Masjid As-Salam untuk memberi pendedahan kepada mereka supaya bersama-sama masyarakat dengan lebih dekat dalam usaha menggerakkan kerja-kerja dakwah untuk melahirkan Masyarakat Penyayang.

Sekian Laporan dari
Ery Sudirman Basri
Biro Pendidikan dan Pembangunan Insan
Masjid As-Salam Puchong Perdana.

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories