Rabu, Julai 21, 2010

Program Semarak Ilmu bersama Badan Dakwah Daerah Petaling

Sebahagian jemaah yang mengikuti ceramah tersebut

Pada 18hb Julai 2010 bersamaan 6 Syaaban 1431 Hijrah, bertempat di Surau perkampungan orang asli Taman Saujana Puchong telah berlangsung Program Semarak Ilmu anjuran Badan Dakwah Daerah Petaling.

Ceramah bertajuk " Persiapan Ramadhan" telah disampaikan oleh Nazir Masjid As-Salam Puchong Perdana Tuan Haji Yasim Mohamed atas jemputan daripada Pejabat Orang Besar Daerah Petaling.


Program Semarak Ilmu ini bermula dengan solat Maghrib berjemaah yang telah di Imamkan oleh Ustaz Firdaus Imam 2 Masjid As-Salam Puchong Perdana.

Kesinambungan daripada Program membawa Imam Masjid As-Salam Puchong Perdana bersama dengan masyarakat ini telah memberi impak yang besar kepada Jati diri dan Profesion Imam itu sendiri. Pergaulan dan pendedahan sebegini akan memberi ruang yang luas kepada imam-imam muda untuk mendekati dan berinteraksi dengan masyarakat secara lebih dekat.

Tuan Nazir bersama Penganjur Program, Ust Muhammad (Badan Dakwah Daerah Petaling)

Program Semarak Ilmu adalah lanjutan dari pelbagai program yang dianjurkan oleh Badan Dakwah Daerah Petaling. Pengkhususan diberikan kepada perkampungan orang asli tersebut adalah untuk memberi mereka ruang yang lebih luas kepada ajaran Islam dan membentuk peribadi Muslim yang cemerlang.
Kelihatan Imam Muda Masjid As-Salam Ust Firdaus Al-Hafiz (kiri berserban putih) bersama-sama mengikuti ceramah

Ceramah yang berlangsung selama hampir satu jam tersebut berkisar kepada persediaan yang perlu ada sebagai orang Islam untuk menyambut Bulan Ramadhan pada pertengahan Ogos ini.

Sessi ceramah bermula dengan pengenalan kepada bulan-bulan Islam dan peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada bulan-bulan tertentu dalam kalendar Islam. Bermula dari bulan Muharram hinggalah ke bulan Zulhijjah Tuan Nazir telah menerangkan peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada bulan-bulan tersebut seperti Maal Hijrah, Israk Mikraj dan lain-lain.

Sebahagian daripada jemaah wanita yang mengikuti ceramah


Ceramah tersebut berkisarkepinapakeperluan-keperluan yang perlu disediakan untuk memperolehi keredhaan dari Allah s.w.t bukan setakat berlapar dan haus sahaja disiang hari malah amalan-amalan yang afdhal untuk dilakukan sebagai seorang muslimin yang mantap dari segi pemahaman aqidah dan tidak seperti muslimin yang mengikut sahaja tanpa berilmu.


Objektif Ceramah tersebut diharap akan membuka minda yang lebih luas kepada mualaf-mualaf dikalangan orang asli untuk mengorak langkah yang lebih jitu untuk mencapai dan mengecapi keindahan ajaran agama tauhid yang dibawa oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad S.a.w.

Ery Sudirman Basri melaporkan bagi
Krew Blogspot Masjid As-Salam Puchong Perdana.

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories