Rabu, Julai 28, 2010

Laporan Ceramah Khas sempena genap Setahun Pentadbiran Baru Masjid As-Salam


Pada 16 Jun 2010, Satu Ceramah Khas Sempena Genap Setahun Pentadbiran Baru Masjid As-Salam telah diadakan. Ceramah Khas ini telah disampaikan sendiri oleh Nazir Masjid As-Salam Tuan Hj Yasim Mohamed.

Dalam Ceramah Khas ini Tuan Nazir telah menerangkan tentang Perjalanan Pentadbiran Masjid bermula 1hb Jun 2009 sehingga sekarang. Pada enam bulan yang pertama, kita banyak berfokus kepada memperkemaskan skop kerja Pegawai dan kakitangan supaya mereka dapat melaksanakan tugasan selaras dengan skop kerja yang dipersetujui.
Antara perkara-perkara yang dijelaskan oleh Tuan Nazir ialah menjelaskan tentang Senarai 15 Surau yang berada didalam kariah Masjid As-Salam.


Didalam Ceramah Khas ini juga Tuan Nazir menjelaskan secara terperinci berhubung Visi dan Misi Masjid As-Salam Puchong Perdana. Adalah perkara yang amat penting untuk semua jawatankuasa dan Pegawai Masjid memahami tentang Visi dan Misi ini.

Imam Muda Masjid As-Salam Ust Firdaus Al-Hafiz
Tuan Nazir telah mengambil kesempatan untuk menerangkan kepada anak kariah sekalian tentang kemudahan-kemudahan yang ada di Masjid As-Salam.


Di akhir Ceramah Khas ini Tuan Nazir telah memaklumkan tentang perancangan masa depan yang meliputi Perancangan Jangka pendek dan jangka panjang.
Diantara Perancangan Jangka Pendek ialah;
1. Mengadakan Kelas Al-Quran untuk kanak-kanak (antara Maghrib dan Isyak)
2. Program Penghayatan Ramadhan
3. Seminar Kepimpinan untuk Pegawai Masjid dan AJK Surau
4. Jogathon Amal Terbuka As-Salam
5. Karnival Produk Halal
6. Seminar Kewanitaan

Antara Perancangan Jangka Panjang ialah:
1. Mengadakan Program Mini Tahfiz
2. Menubuhkan Sekolah Agama Rakyat
3. Menubuhkan Maahad Tahfiz (Berasrama)

Tuan Hj Yasim mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua pegawai dan jawatankuasa Masjid serta anak karaiah sekalian diatas bantuan dan kerjasama yang diberi disepanjang menerajui Pengurusan Masjid As-Salam dan mengharapkan kerjasama dan sokongan yang sebegini berterusan dalam program pengimarahan masjid ini

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories