Rabu, Julai 21, 2010

Bicara ringkas bersama Ketua Biro Kebajikan Masjid As-Salam

Pada 16hb Julai 2010, krew Blogspot Masjid As-Salam Puchong Perdana sempat menemuramah Ketua Biro Kebajikan Masjid As-Salam Puchong Perdana En Harun Nayan berhubung aktiviti Program Infak yang telah dijalankan.

"Banyak program-program telah diaturkan dan sumbangan yang diberikan kepada mereka-mereka yang kurang bernasib baik seperti golongan miskin telah pun dibuat".

Menurut Encik Harun Nayan lagi, perkara tersebut dapat direalisasikan melalui sebuah khemah yang menempatkan pelbagai barangan keperluan harian yang akan disumbangkan kepada yang berkenaan seperti kopi, gula, susu pekat manis dan beras kampit seberat 10kgs yang ditempatkan di perkarangan Masjid setiap Jumaat.

Untuk pengetahuan pelayar Blogspot Masjid As-Salam Puchong Perdana tidak setakat memberi keperluan asas makanan hatta bantuan dari segi wang ringgit juga diberikan hasil dari Program infak Biro Kebajikan Masjid As-Salam.Ramai juga anak-anak kariah yang tidak bernasib baik menemui beliau untuk memohon sumbangan dari segi barangan makanan harian dan wang ringgit bagi meringankan bebanan yang ditanggung oleh anak-anak kariah yang tidak berkemampuan.

Dengan adanya Program Infak tersebut, orang ramai berpeluang memberi sumbangan kepada Biro Kebajikan untuk membeli barangan keperluan harian yang akan disumbangkan kepada mereka yang memerlukan tanpa menunggu dari pihak berwajib untuk meringankan bebanan mereka.
Menurut Ketua Biro Kebajikan lagi program ini telah berjalan sejak 5 bulan yang lalu dan ia banyak dan telah berjaya membantu anak kariah Masjid yang ditimpa musibah dan dalam keadaan yang tertekan dari segi bantuan kewangan dan makanan.

Malahan Program Infak ini telah banyak memberi sumbangan kepada mereka-mereka yang miskin dan memerlukan disekitar kawasan Puchong, Shah Alam dan Bangi.

Selain dari itu, menurut beliau lagi ia dapat juga membantu masyarakat bukan Islam kerana mereka yang kesusahan perlu dibantu tanpa mengira ras agama, bangsa mahupun kaum. Ujarnya lagi, wang derma yang diperolehi memcecah RM300.00 seminggu selain dari sumbangan pihak persendirian yang dermawan.

Laporan ini disediakan oleh
krew Blogspot Masjid As-Salam Puchong Perdana

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories