Rabu, Jun 30, 2010

SUKANEKA KARNIVAL MASJID AS-SALAM MERIAH

Masjid As-Salam Puchong Perdana telah melaksanakan PROGRAM KARNIVAL MASJID AS-SALAM PUCHONG PERDANA pada 26 dan 27 Jun 2010 yang lalu. Sukaneka menjadi salah satu pengisian dalam karnival yang dijalankan pada 27 Jun 2010 (ahad).

Cuaca dan suasana yang dingin selepas hujan sekitar jam 7.30 pagi tidak menjadi penghalang untuk kariah masjid ini terutamanya kumpulan kanak-kanak datang mendaftar diri untuk acara-acara yang dipertandingkan.Tidak ketinggalan, kaum ibu dan bapa juga turut memeriahkan suasana di Masjid As-Salam pada pagi tersebut. Kumpulan remaja yang dikenali sebagai Nisa’ Puchong dengan kekuatan anggota seramai hampir 20 orang menjadi badan pengurusan untuk acara sukaneka pada hari itu.Gambar 1 : Pendaftaran kategori kanak-kanak (7- 9 tahun)

Sebanyak 5 kategori dibuka kepada pendaftaran secara “walk in” iaitu kategori cilik (5-6 tahun), kategori kanak-kanak (7-12 tahun), kategori remaja (13-17 tahun), kategori dewasa (18 tahun ke atas), kategori terbuka. Antara acara yang dipertandingkan:

i) Kategori Cilik (5 dan 6 tahun)
a. bawa bola pingpong dalam sudu
b. menjunjung buntil
c. mencari gula-gula dalam tepung

ii) Kategori Kanak-kanak (7-12 tahun)
a. belon beracun
b. mencantum puzzle Nisa
c. mengisi air dalam botol guna span

iii) Kategori Remaja (13-17 tahun)
a. pancing botol
b. kembar siam – jln dgn kaki diikat dgn pasangan
c. kasut tempurung
d. baling belon berair ke belakang

iv) Kategori Dewasa (18 tahun ke atas)
a. bowling kelapa
b.lari bawa lilin
c.kopek bawang paling banyak
d. menganyam ketupat

v) Kategori Terbuka
a. pertandingan mewarna utk 3 tahap iaitu:
(i) tadika
(ii) sek. rendah tahap 1
(iii) sek. rendah tahap 2
b. mencari harta karun untuk ibu bapa sahaja
c. taji ayam untuk bapa sahaja

Penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Nazir Masjid As-Salam Tuan Hj Yasim Mohamed dan Ketua Biro Muslimah Pn Noor Hanim selepas solat zuhor. Hadiah disediakan untuk tempat pertama, kedua, ketiga dan saguhati untuk semua kategori yang dipertandingkan. Penyampaian hadiah kepada pemenang juga diselang-selikan dengan cabutan nombor bertuah sebanyak 25 kali. Suasana meriah dan harmoni pada ketika itu disambut dengan tepukan ketika nama-nama pemenang dan nama cabutan bertuah diumumkan.

Diantara program lain yang mengisi jadual karnival masjid pada hari tersebut ialah pertunjukan silat gayong. Pertunjukan yang dibuat di lobi Masjid As-Salam selepas solat zuhor mendapat sambutan penonton yang sangat menggalakan. Tangga masjid menjadi tempat yang paling strategik untuk penonton melihat pertunjukan itu secara lebih jelas. Dengan pertunjukan ini disusuli dengan edaran flyer yang membuka penyertaan keahlian baru Silat Goyong, diharapkan kariah Masjid As Salam terutamanya kelompok remaja dapat memanfaatkan aktiviti untuk mengisi masa-masa remaja dari aktiviti-aktiviti yang kuarang atau tidak bermanfaat.Sukaneka di karnival Masjid As-Salam telah dilaksanakan dengan meriahnya. Pihak pengurusan Masjid As Salam dan badan pelaksana sukaneka iaitu Nisa’ Puchong mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh warga Puchong yang hadir memeriahkan sukaneka tersebut. Di harapkan agar acara seperti ini dapat dilaksanakan lagi dalam usaha menjadikan Masjid As Salam bukan sahaja tempat beribadat dan ruang memperkasakan ilmu, malah ianya juga boleh berfungsi sebagai medan pertemuan untuk beriadah dan bersukan dalam masa yang sama adab dan akhlaq sebagai muslim dapat dipupuk dan disemai terutama di kalangan anak-anak yang perlu didedahkan dengan cara hidup Islam yang syumul. Semoga berjumpa lagi di masa akan datang.

nukilan: arin@nor zarina M.A

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories