Khamis, Jun 17, 2010

Perjumpaan dan Taklimat Khas bersama Nazir Masjid As-Salam

Selasa, 1hb. Jun 9:30mlm bertempat di Dewan Serbaguna Masjid As-Salam Puchong Perdana berlangsung satu Perjumpaan Khas di antara ahli jawatankuasa (ajk) Masjid As-Salam dan AJK baru surau-surau dibawah kariahnya.Perjumpaan dan Taklimat Khas oleh Nazir Masjid As-Salam Tuan Haji Yasim Mohamed ini adalah bertujuan bagi merangka serta merancang Jalinan Kerja (net-working) diantara kedua-dua pihak.
Antaranya mengenali antara sesama ajk terutamanya ajk Masjid, merancang pelbagai aktiviti di masa hadapan yang membabitkan kedua-dua pihak, berkerjasama didalam apa-apa jua aktiviti serta dapat berkongsi masalah, pendapat dan penyelesaian.

Tuan Nazir turut menerangkan akan “VISI & MISI” serta hala Tuju Masjid As-Salam serta surau-surau dibawah kariahnya secara terperinci dengan harapan agar setiap surau-surau dapat membantu dalam merialisasikan objektif yang murni ini.

Dalam Sesi Taklimat sulung kepada Jawatankuasa baru surau-surau ini, Tuan Nazir turut menjelaskan berhubung kekuatan, kelemahan, peluang dan cabaran yang dihadapi oleh Masjid As-Salam dan Surau-surau dikariahnya khususnya dalam menghadapi cabaran semasa serta mencari penyelesaian diatas meningkatnya kes-kes jenayah sivil dan jenayah syariah di Kawasan Puchong ini.

Jawatankuasa yang baru dipilih hendaklah bersikap perihatin dengan kehendak dan keperluan masyarakat dalam menangani cabaran semasa serta mempergiatkan lagi aktiviti dakwah khususnya yang melibatkan remaja dan belia.
Apa yang penting, kesefahaman dan kerjasama dari kedua-dua pihak ajk (masjid dan surau) adalah dalam keadaan baik dan harmoni.

Tuan Nazir berkesempatan memperkenalkan barisan AJK serta Biro-biro Masjid As-Salam kepada AJK baru surau-surau pada malam itu supaya ianya dapat memudahkan mereka berhubung terus dalam urusan sesuatu perkara.


Kata Tuan Haji Yasim, pihak Masjid sangat terbuka dan sentiasa memikirkan kaedah yang terbaik dalam menyampaikan maklumat berkaitan aktiviti-aktiviti serta hal-hal berkenaan tentang Masjid As-Salam termasuk maklumat tentang zakat atau apa-apa sahaja arahan atau maklumat yang berkaitan, contoh laman blog Masjid, taqwim program pengajian yang diedarkan ke setiap surau-surau, pengumuman hari jumaat, papan kenyataan di Masjid, banner, dan termasuk surat-surat yang dihantar ke setiap surau.
Jadi, pihak surau, anak kariah atau mana-mana individu yang berkaitan tidak boleh menyalahkan pihak Masjid As-Salam jika sesuatu informasi itu tidak sampai kepadanya.

Kata Haji Yasim lagi, beliau bersedia pada bila-bila masa jika berkelapangan untuk berjumpa dengan ajk surau-surau atau anak kariah bagi membincang dan menyelesaikan sesuatu hal atau masalah.
Perjumpaan yang memakan masa hampir 2 jam itu telah dihadiri seramai 150 orang di mana mereka kesemuanya mewakili 15 buah surau. Walau pun ada diantara surau yang terletak agak jauh seperti surau Al-Mawaddah (Puchong Prima), tetapi atas rasa tanggungjawab serta amanah, mereka tidak menjadikan ianya sebagai satu alasan untuk tidak menghadiri perjumpaan tersebut.


Di akhir sesi perjumpaan, Tuan Hj Yasim turut mengingatkan semua AJK (Masjid dan Surau) supaya sentiasa ikhlas dalam melaksanakan kerja-kerja kebajikan dan amal, khususnya yang melibatkan aktiviti masjid dan surau semoga keikhlasan kita ini mendapat keredhoan Allah s.w.t.

Masjid As-Salam Puchong Perdana:
"Pusat Pengembangan Budaya Toleransi serta Pengembangan Budaya Perdamaian".

Afizan,
Melaporkan untuk Masjid As-salam

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories