Rabu, Mei 19, 2010

Marilah kita sama-sama membantu ekonomi Masjid Kita

Biro Ekonomi (B.E) Masjid As-Salam yang diketuai oleh Encik Zakaria b. Muhd Ali adalah diantara biro yang boleh dikatakan paling aktif bergerak dalam menjalankan aktivitinya bagi membantu menjana menambah pendapatan Masjid As-Salam.

Tidak mengenal erti putus asa walau telah menghadapi berbagai dugaan dan cabaran, tetapi atas rasa tanggungjawab terhadap agama dan masyarakat. Semua permasalahan dapat diatasi dengan tabah. Pernah mengalami kerugian mencecah hampir RM4500.00 akibat dari kes kecurian yang berlaku baru-baru ini.

Dan dengan berkat Allah S.W.T masalah itu dapat diselesaikan dengan mudah dengan tertangkapnya pencuri tersebut, ini adalah kerana berkat hasil kerjasama sesama ahli yang berusaha menangani masalah itu. Dengan kekuatan ahli seramai 22 orang, berbagai idea dan pendapat telah dikongsi bersama bagi melancarkan segala aktiviti-aktiviti yang dirancang.

Inilah konsep yang diamalkan oleh ketua Biro Ekonomi, sentiasa mendengar pendapat ahli-ahlinya. Dengan mengadakan mesyuarat setiap 2 minggu. Apa yang membanggakan, sebelum ini Biro Ekonomi hanya memulakan perniagaan makanan sunnahnya dengan bermodalkan RM2500.00 dimana wang tersebut hasil dari sumbangan pihak Masjid, dan tidak sampai 3 bulan modal itu dapat dikembalikan, malahan Biro Ekonomi kini telah maju selangkah demi selangkah kehadapan, ini terbukti apabila 2 syarikat iaitu syarikat pembekal barang makanan dan pakaian telah sudi dan yakin untuk memberi suntingan modal bagi B.E menjalankan aktiviti perniagaannya.

Tambahan pula kini B.E telah mempunyai “car wash”nya (di buka setiap hari dari jam 0900-2100) sendiri yang terletak didalam perkarangan pakir Masjid. En Radhi, En Husin Hasran dan juga En Ery Sudirman disamping ahli-ahli yang lain adalah diantara orang yang paling banyak membantu memajukan B.E dengan idea-idea, masa, tenaga serta adakalanya mereka ini telah sanggup mengeluarkan modal duit poket sendiri bagi memastikan segala aktiviti yang dirancang B.E dapat dilaksanakan dengan mudah tanpa mengenal erti penat dan jemu.

B.E juga telah merangka berbagai-bagai rancangan di masa hadapan dari pelbagai sudut perniagaan, antaranya menjual buah kurma pada bulan ramadhan pada tahun ini dengan kerjasama sebuah syarikat pembekal makanan islam yang terletak di Serdang, menyewakan ruang bagi mengadakan kenduri kahwin di perkarangan masjid (dengan bersyarat), menyewakan bilik kuliah dan lain-lain lagi.

B.E ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada seluruh anak kariah kerana sudi membantu B.E dalam menjayakan segala aktiviti yang dijalankan, tidak kira dari segi aspek apa sekali pun.

Harapan kami, agar seluruh masyarakat khususnya masyarakat islam di sekitar Puchong ini seiring bersama B.E dapat membantu menjana ekonomi Masjid As-Salam.

Bagi sesiapa yang sudi mendermakan pakaian, barangan eletrik terpakai atau sudi bekerjasama dengan B.E dalam aktiviti-aktiviti yang dijalankan, boleh datang terus ke Masjid As-Salam atau hubungi:

En. Zakaria 012-3412486
En. Radhi 012-9150831
En Husin Hasran 019-2990600
En. Ery 016-3206089
En. Osman 017-6581486
En Anas 019-6671644
Pn Azizah 019-2450369
En Shah 019-2540641

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories