Jumaat, Mac 19, 2010

Misi mencari pelapis imamJAMIL Khir (tengah) bersama Zainir (kanan) dan Izelan (kiri) ketika melancarkan Siri Pencarian Imam Muda di Seri Kembangan, baru-baru ini.

PERCAYA atau tidak, golongan anak muda yang diberikan peranan memegang jawatan imam di masjid-masjid di negara ini boleh dikatakan agak kecil bilangannya.

Di kawasan kampung, sebagai contoh, jawatan imam dikuasai oleh sebahagian besar generasi yang sudah lanjut usia iaitu pada kadar 75 peratus dan kebanyakannya memegang jawatan itu secara sukarela.

Perkara tersebut didedahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom tatkala ditemui ketika melancarkan program Siri Pencarian Imam Muda di Seri Kembangan, baru-baru ini.
Ujar Jamil Khir, tugas imam bukanlah sekadar mengimamkan solat tetapi peranannya cukup luas.

"Mereka ini adalah sebahagian daripada pemimpin setempat dan bukan sekadar menjadi imam ketik solat semata-mata.
"Berdasarkan pemerhatian, di kawasan kampung terutamanya, kebanyakan jawatan imam dipegang oleh golongan tua.
"Tetapi, di masjid-masjid daerah dan bandar, kita ada imam yang berusia dari 20 hingga 58 tahun,'' katanya.

Atas dasar itu, ujar Jamil Khir, pihaknya amat mengalu-alukan penerbitan sebuah program realiti yang dihasilkan Astro Oasis dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) iaitu Siri Pencarian Imam Muda.

Siri Pencarian Imam Muda bakal bersiaran di saluran Oasis (saluran 106, Astro) bermula 27 Mei ini.

Antara insentif menarik yang bakal menanti juara adalah penajaan penuh biasiswa ke Universiti Antarabangsa al-Madinah, Arab Saudi dan tawaran sebagai jawatan imam di salah sebuah masjid utama di Wilayah Persekutuan.

Bukan itu sahaja, juara turut membawa pulang wang tunai RM20,000, sebuah komputer riba di samping pakej menunaikan haji.

Kata Jamil Khir, Siri Pencarian Imam Muda, selain bertujuan mencari pelapis imam, ia adalah satu sajian terbaik kepada penonton untuk memahami Islam dan kepimpinan imam.

"Saya melihat program ini nanti bukan sahaja akan berupaya mengukir paradigma baru dalam alternatif hiburan bercorak keagamaan tetapi juga dapat mengangkat martabat dan profesion imam itu sendiri di mata masyarakat.

"Usia 18 hingga 27 tahun adalah usia di mana anak muda sedang mencari identiti hidup.
"Oleh itu, saya optimis bahawa program ini dapat menatijahkan keputusan yang optimum kepada semua pihak dan percaya ia dapat menarik minat anak muda ke arah mendalami ilmu berkaitan Islam dan kepimpinan masyarakat,'' ujarnya yang turut teruja dengan penerbitan Siri Pencarian Imam Muda.

Tanggungjawab

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn. Bhd., Zainir Aminullah berkata, idea menerbitkan Siri Pencarian Imam Muda tercetus selepas pihak penerbitan melihat anak-anak muda ketika ini punyai potensi memikul tanggungjawab sebagai pemimpin.

Namun, katanya, kebanyakan mereka tidak memiliki panduan untuk mengetengahkan potensi itu dengan cara yang teratur.
"Oleh sebab itu, kami sediakan platform untuk mereka mendalami Islam dan menjadi imam serta pemimpin masyarakat.

"Siri Pencarian Imam Muda juga sebagai pemangkin kepada kelahiran pelapis imam daripada generasi muda yang mampu ditampilkan sebagai seorang yang versatil dan relevan kepada komuniti,'' jelasnya.

Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar pula memberitahu, imam muda yang mahu dilahirkan bukanlah sekadar imam yang mampu berbicara soal keagamaan semata-mata.
Tetapi, katanya, matlamat penerbit adalah untuk melahirkan imam yang berpengetahuan luas dalam pelbagai cabang kehidupan termasuk kepimpinan, kemasyarakatan dan alam sekitar.

Astro Oasis juga, tutur Izelan, akan menyediakan sari kata dalam bahasa Inggeris sepanjang penyiaran Siri Pencarian Imam Muda yang bertujuan membolehkan bangsa asing memahami apa itu imam.

Mengenai tawaran penajaan penuh pengajian di Universiti Antarabangsa al-Madinah kepada juara, katanya, pihak Astro memberi ruang yang luas untuk juara memilih jurusan yang diminati.

"Namun, kami mencadangkan agar juara nanti memilih jurusan kepimpinan Islam, al-Quran atau jurusan bersesuaian lain,'' tambahnya.
Sesi temuduga mencari peserta Siri Pencarian Imam Muda yang bertemakan Memecah Tradisi Penyiaran dengan slogan Satu Penemuan...Sebuah Perjalanan Kehidupan akan diadakan pada 26 dan 27 Mac ini serta 2, 3, 10, 11, 17 dan 18 April.

Individu yang terpilih bakal dihimpunkan di sebuah asrama selama tiga bulan bagi mempelajari serta memahami tentang hal-hal keagamaan dan kepimpinan Islam oleh tokoh-tokoh agama serta pemimpin Islam bertauliah.

Bakal imam muda ini juga akan menjalani dan mengikuti jadual ketat, peraturan agama, tugas rutin dan pemahaman khusus mengenai tugas seorang iman, pemimpin keluarga dan selaku pemimpin masyarakat setempat.

Mereka turut diuji pada setiap minggu dengan latihan amali, praktikal dan perihal keagamaan, kemasyarakatan serta kepimpinan.

Oleh METRA SYAHRIL MOHAMEDmetra.mohamed@utusan.com.myGambar SAIFUL BAHARI ASHARI

Tiada ulasan:

Grab this Widget ~ Blogger Accessories